Documente necesare finalizării tranzacției

Documente necesare finalizarii tranzactiei in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au cazut de acord sunt cele mentionate mai jos. Agentul imobiliar va alcatui dosarul cu toate documentele necesare vanzarii imobilului. Acest dosar este diferit la o cladire fata de un teren , dar sunt si multe elemente comune

În cele ce urmează vom descrie lista de documente necesare finalizării tranzaciei.

 • Acte de identitate ale proprietarului/proprietarilor

  Notarul va proceda la verificarea cartilor de identitate/ pasapoartelor, actul de identitate al reprezentantului imputernicit sa cumpere sau sa vanda, precum si imputernicirea autentica.

 • Actele de stare civila

  In aceasta categorie intra certificatul de casatorie, hotararea de divort, certificatul de deces al sotului defunct. Solicitarea acestor documente este impusa de necesitatea stabilirii drepturilor pe care ceilalti membri ai familiei le au sau nu asupra imobilului in cauza.

 • Titlul de proprietate

  Contractul de vanzare-cumparare, donatia, mostenirea , hotararea judecatoreasca ce tine loc de act de vanzare-cumparare sunt documentele care fac parte din aceasta categorie.

 • Intabularea, cadastrul si certificatul energetic

  Aceste documente descriu caracteristicile imobilului referitor la anul constructiei, suprafata, schita tehnica, precum si clasa energetica in care este clasificat. Intabularea este un mijloc de publicitate imobiliara prin care se arata ce persoane revendica drepturi asupra imobilului, sau daca acesta este grevat de sarcini.

 • Certificatul fiscal

  Se obtine de la biroul de Taxe si Impozite, si arata daca acest imobil este afectat de o executare silita, sau alta procedura legala.

 • Recenzia de adresa

  De multe ori autoritatile locale modifica elemente ce contribuie la identificarea imobilului dupa adresa ( nume strada, numar) iar recenzia de adresa contribuie la clarificarea informatiilor neactualizate.

 • Contul bancar

  In domeniul imobiliar nu se pot face plati cu bani cash mai mari de 50000 lei, deschiderea unui cont bancar este imperativa.

 • Adeverintele de la utilitati

  Situatia datoriilor fata de furnizorii de apa/canal, gaz, curent electric trebuie verificata. Nu vom putea finaliza vanzarea, daca nu am obtinut adeverinte referitoare la plata ultimelor facturi. Ca regula se solicita achitarea tuturor facturilor inclusiv ultima luna.Partile pot cadea de acord ca vanzarea sa se finalizeze cu anumite datorii.

Compară oferte

Comparaţie